Nieuws thema afbeelding

Verhoging overdrachtsbelasting per 1 januari 2023

25-5-2022

Per 1 januari 2023 zal een van de overdrachtsbelastingtarieven wijzigen. Kom daarom op tijd in actie!

Als geen woning wordt gekocht waarin een koper zelf gaat wonen, zal per 1 januari 2023  9% overdrachtsbelasting verschuldigd zijn. Tot 1 januari 2023 is dit tarief nog 8%.

Ook wanneer een stuk tuin bij de eigen woning of een losse garage wordt aangekocht, geldt vanaf 1 januari 2023 het tarief van 9% of bij aankoop van een bedrijfspand. Dit is ook het geval indien een woning wordt aangekocht die de koper gaat verhuren, voor een woning die als vakantiewoning gebruikt wordt of wanneer een ouder een woning voor een kind koopt.

Bij aankoop van een woning die bestemd is om te worden gebruikt als hoofdverblijf, is het tarief van 2% van toepassing. Dat betekent dat de koper zich moet inschrijven bij de betreffende gemeente en er ook zijn leven op moet bouwen. Hoofdverblijf kan maar één woning zijn. Om dit lage tarief van toepassing te laten zijn, dient de koper bij de notaris te verklaren dat hij er zelf gaat wonen.

Sinds 1 januari 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar (een keer in hun leven) zelfs geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs.
De koper moet voldoen aan een aantal voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting. De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar en koopt een woning. De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen. De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). De koper dient ook in dit geval bij de notaris te verklaren dat hij zelf in de woning gaat wonen.

Na de aankoop zal de door Belastingdienst worden gecontroleerd of de koper die gebruik heeft gemaakt van het lage tarief of de startersvrijstelling daadwerkelijk in de woning is gaan wonen. Momenteel geldt een woningwaardegrens van €400.000 voor gebruikmaking van de startersvrijstelling. Per 1 januari 2023 gaat de woningwaardegrens voor de startersvrijstelling omhoog naar €440.000.

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon die jonger is dan 35 jaar geen belasting over zijn/haar deel (als hij ook voldoet aan de andere voorwaarden). De persoon van 35 jaar of ouder betaalt over zijn/haar deel 2% belasting. 

Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling. Maar toen mag de koper nog geen beroep hebben gedaan op de startersvrijstelling.

Indien u van plan bent een aanschaf te doen waarvoor het tarief van 8% geldt, wacht dan niet te lang en kom (indien mogelijk) liever nog dit jaar in actie. Dat scheelt 1% aan belasting over de waarde. En waarom wachten tot december?

Nieuws overzicht