Nieuws thema afbeelding

Enkele voordelen van een levenstestament

21-4-2016

Het aantal mensen dat een levenstestament afsluit is het afgelopen jaar enorm  toegenomen.Recent was op de radio een reclame over het maken van een levenstestament.

De KNB is deze maand een campagne gestart over het levenstestament. Nieuw is het boekje 'Waar zeg ik JA tegen?' dat bestemd is voor gevolmachtigden. Hierin staat kort en bondig wat de taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament zijn.

Veel gehoord is de opmerking; ‘We hebben toch al een testament? Waarom moeten we er twee hebben?’ In een levenstestament legt u vast wie er over uw vermogen kan beschikken als u zelf nog leeft, maar door bijvoorbeeld ziekte zoals dementie of alzheimer niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. U kunt er bijvoorbeeld in op laten nemen hoe u de zorg geregeld wilt hebben. Maar ook wie er bevoegd is om betalingen te doen.
De stijging komt ook omdat steeds meer relatief jongere mensen nadenken over een levenstestament.
Veel mensen hebben nagedacht over hoe de zaken geregeld moeten worden als een van hen overlijdt, dat staat in een testament. Als iemand ernstig ziek wordt, maar nog niet overlijdt, dan is dat een heel andere situatie. Stel u bent directeur van het familiebedrijf waarin twee zonen meewerken. Wie van de kinderen neemt uw taken waar ingeval van ziekte of onbekwaamheid? Wie neemt feitelijk de leiding over?

Als in het levenstestament duidelijk gemaakt wordt hoe u dat ziet, weten uw familieleden ook waar ze aan toe zijn. Vaak ontstaan er problemen omdat die duidelijkheid ontbreekt. Dat kan tot ruzie leiden in het gezin en dat wilt u natuurlijk vermijden.
Een levenstestament kan u ook geld besparen.

Vorig jaar nog kon iemand het vermogen van zijn ernstig zieke moeder met haar instemming al verdelen terwijl ze nog leefde. De familie hoefde nu veel minder erfbelasting te betalen dan als het vermogen na haar overlijden was verdeeld. Het scheelde tienduizenden euro’s.
Een levenstestament kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn om later een spaargeld bv op te zetten. Bijvoorbeeld als u niet meer thuis kunt wonen en u geestelijk niet meer in staat bent om te tekenen, dan kunnen de kinderen met behulp van een levenstestament de woning verkopen en de opbrengst onderbrengen in een spaargeld bv. Hiermee voorkomt u dat de overwaarde naar het verzorgingstehuis gaat.

Graag geven wij u in een persoonlijk gesprek nog meer uitleg over het levenstestament.

Op ons kantoor zijn hierover bovendien twee brochures gratis verkrijgbaar: “Wie geeft u het vertrouwen?” en “Waar zeg ik ja tegen?”

 

Nieuws overzicht