Columns thema afbeelding

Ik ga op vakantie en neem mee...

21 - 7 -2021

De vakantietijd komt eraan, een periode om te relaxen zonder zorgen aan uw hoofd.
En misschien gaat u dit jaar weer echt met vakantie. Hopelijk laat de stand van het Corona-virus dit weer toe.
De meeste vakantiechecklists zorgen ervoor dat u niets vergeet te regelen of in te pakken. Meestal gaat dit over de reisverzekering, zwembroek en zonnebrandcrème.

Heeft u in dit verband ook al aan uw testamenten gedacht? Deze staan niet op de gebruikelijke checklists en zijn meestal niet het eerste waar u aan denkt, voordat u op vakantie gaat. Maar het is toch belangrijk om hier even bij stil te staan.

Stel, u stapt met het hele gezin in het vliegtuig. U wilt er natuurlijk niet aan denken, maar het kan voorkomen dat een heel gezin bij een vliegramp betrokken raakt.
Wanneer één van de ouders de vliegramp overleeft en de kinderen bij de ramp zijn omgekomen, kan het zijn dat de familie van die langstlevende ouder alles erft. Dit geldt zelfs al wanneer er tussen het overlijden van de eerst-stervende en de langstlevende slechts een paar minuten verschil zit.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u allemaal gelijktijdig overlijdt. In dat geval wordt het vermogen gelijk verdeeld over de erfgenamen van de beide families (ouders, broers en zussen). Ook kunnen er dan zoveel betrokkenen zijn, dat de verkrijging per persoon per saldo uiterst minimaal is en niemand meer echt iets aan de erfenis heeft.

In testamenten kan rekening gehouden worden met deze mogelijke situaties. U kunt in uw testament vastleggen dat u in een bepaalde situatie wilt dat niet één familie erft, maar dat, indien u gelijktijdig of na elkaar overlijdt, uw nalatenschap wordt verdeeld over beide families of dat deze toekomt aan bijvoorbeeld een goed doel. Wij noemen dit de rampenclausule.

Wanneer niet één van de ouders als langstlevende overblijft, maar één van de kinderen, dan erft dit kind alles dat u nalaat. Wanneer dit kind minderjarig is, is het verstandig om ook een voogd aan te wijzen die voor hem of haar zorgt wanneer u allebei niet meer in leven bent. Anders regelt de rechter wie het gezag over uw kinderen zal krijgen. Daarnaast kunt u ook een bewindregeling opnemen in het testament. Hierin regelt u wie het vermogen van het kind beheert tot hij of zij oud genoeg is om dit zelf te doen.

Daarnaast kunt u vastleggen wie de erfenis moet afhandelen, oftewel wie wordt executeur?

Wilt u ook onbezorgd op reis gaan, en wilt u daarvoor uw testament nog up-to-date maken? Maak dan een afspraak.