Columns thema afbeelding

Samen een huis kopen? Denk aan een samenlevingscontract.

8 - 8 -2013

Bestaande koopwoningen zijn de afgelopen jaren veelal goedkoper geworden. Een goed moment voor samenwoners om van een huurwoning naar een koopwoning te gaan of om een grotere koopwoning aan te schaffen.

Plannen maken voor een nieuwe woning is voor veel mensen een heerlijke tijd. Welke keuken nemen wij en hoe komt de badkamer eruit te zien? Maar bij het kopen van een huis komt meer kijken. Er moeten zaken worden vastgelegd en geregeld. En daarbij moet vaak worden uitgegaan van vervelende situaties, zoals overlijden van een partner of uit elkaar gaan.

Samenlevingscontract

Het opstellen van een samenlevingscontract is verstandig voor stellen die gaan samenwonen, in het bijzonder als zij samen een huis kopen.

Hierin kunnen allerlei praktische zaken geregeld worden, zoals hoe je de kosten van de huishouding verdeelt, aan wie de inboedel toebehoort en aan wie het saldo op de gemeenschappelijke bankrekening. Maar een samenlevingscontract doet meer. Het zorgt ook voor (financiële) zekerheid als een van beide partners overlijdt of als de samenwoners uit elkaar gaan.

Overwaarde of spaargeld

Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de een meer betaalt dan de ander. Of als een van tweeën de overwaarde van zijn huidige woning inbrengt en de ander niet. Als je als stel uit elkaar gaat, is het wel zo eerlijk dat je iets terugziet van hetgeen je hebt ingebracht. Leg daarom goed vast wie wat betaalt, hoeveel spaargeld erin wordt gestoken en wat de eventuele overwaarde is van een oude woning is. De notaris kan hierover adviseren en dit in het samenlevingscontract opnemen.

Overlijden

Stel dat een van beide partners overlijdt en je hebt geen kinderen en geen testament, dan gaat het aandeel in de gezamenlijke woning en inboedel naar zijn of haar familie. Zo kan het gebeuren dat je schoonfamilie mede-eigenaar van je huis wordt.

Een samenlevingscontract kan ook dit voorkomen. De notaris kan hierin een verblijvensbeding opnemen. De overgebleven partner krijgt dan het aandeel van de overledene en is voortaan de enige eigenaar van het huis en de inboedel.

Geen erfbelasting

Wanneer het verblijvensbeding in een samenlevingscontract is opgenomen, hoeft de overgebleven partner meestal geen erfbelasting over de waarde van de woning en inboedel te betalen. Met een samenlevingscontract heeft een partner namelijk recht op een erfbelastingvrijstelling van € 616.880 (gelijk aan de vrijstelling voor gehuwden). Dit kan duizenden euro’s aan erfbelasting schelen.

Ook een testament?

Heeft de samenwonende partner naast gemeenschappelijke bezittingen ook privébezittingen die hij of zij aan de partner wil nalaten bij overlijden, dan is het nodig om aanvullend een testament te maken.

Voor meer informatie over het gezamenlijk aankopen van een woning en het opstellen van een samenlevingscontract en/of  testament, kunt u contact opnemen met ons kantoor.